Понад 20 видів козацьких страв і напоїв. Кожну готують за ексклюзивними та авторськими рецептами на багатті; використовується екологічний посуд.  

Допомога в організації заходів з додаванням  етнічних український особливостей. Це чудова можливість оновити дух свята, отримати масу позитивних емоцій.

Продаж обладнання для приготування страв, організації заходів та лицарського побуту. Це казани, підставки, одноразовий посуд, одяг, люльки, гармати, шаблі...

Головна

   “…І страву всякую, без мови,                     Свинячу голову до хріну

  В голодний пхали все куток.                     І локшину напереміну,

      Тут з салом галушки лигали,                    Потім з підлевою індик;

      Лемішку і куліш глитали                           На закуску куліш і кашу,

                 І брагу кухликом тягли…                           Лемішку, зубці, путрю, квашу

              …Тут їли різнії потрави…                          І з маком медовий шулик…”

                                                                                                                            І. Котляревський    

   Існує точна приказка щодо ставлення козаків до їжі :  «Запорожці, як діти : дай багато – з’їдять, а дай мало – задоволені будуть». Постійно залишатися в тонусі і бути напоготові, навіть в екстремальних ситуаціях, досягати неймовірних результатів дозволяли щоденні вправи, набуті досвідом знання та дисципліна. Зрозуміло, що дух воїнів певною мірою залежав і від продуктів, які вони споживали. Найбільше відома загалу козацька їжа – це куліш, соломаха, тетеря, щерба, тюря, коржі-загреби, мамалига, пастрома, галушки, сушена та в’ялена риба. Існує також багато різновидів кожної з цих страв, чому передувала винахідливість та кмітливість козацьких кухарів. Наприклад, куліш – похідний, багатий, м’ясний, рибний, грибний, пісний та ін… Справа в тому, що не завжди були під рукою необхідні складники, та й рецептів установлених як таких не було, а кожен мав якісь свої унікальні секрети. Але головне – страва в результаті мала бути поживною, корисною та смачною. Всі лицарські страви може приготувати досвідчений козак-кошовар («кошовар» – означає людину, яка може приготувати страву на 900 козаків, тобто кіш). Кошовар – це не тільки кухар, а справжній козак-характерник, знавець трав і костоправ, мистецький воїн і оповідник, людина, яка залагодить будь-яку справу, поважна особа в громаді, з якою радилися і ніхто ніколи не сварився.

   В даний час тема є доволі цікавою, викликає захоплення від побаченого, особливо якщо додати реконструкцію одягу, способу життя козаків, різноманітні майстер-класи та традиції. Це актуально на різних фестивалях, днях міст, святкуваннях державних свят та ярмарках. Список можна продовжувати, але краще відразу поринути у світ смачного та неймовірного.

   Будемо раді ближче поспілкуватися зі всіма зацікавленими у відновленні української культури!